South African Rugby Union (SARU) Museum, V&A Waterfront

South African Rugby Union (SARU) Museum, V&A Waterfront

Project Name:                    South African Rugby Union (SARU) Museum,
V&A Waterfront

Construction Dates:         April 2013 to 24 September 2013

Client:                                   SARU

Main Contractor:              Collaboration

Electrical Contractor:      Viking Electrical


The Springbok Experience at the V&A Waterfront is a world class interactive museum that enables the supporter to experience the history of South African Rugby in a three dimensional atmosphere. The new location of the SARU Museum and attractive interactive displays enabled visitors from around the world to experience the museum in a readily accessible and central location.

 

Our appointment was for the electrical and electronic infrastructure design, electrical distribution board designs, risk assessment, site monitoring and management of the museum and retail area. The challenges experienced were the design of the electrical distribution boards to house the various components to communicate the signals received from the central display control room to control the lighting and electrical outlets in the museum, retail area and displays. Although the intensity of the cable trays and wiring were significant and with an industrial look, hiding all the wiring with no ceilings was a challenge. We had to work closely with the display designers to achieve the desired outcome without any wires and cables visible. Because of the significance of the pieces in the museum, we did a risk assessment and strategically placed closed circuit television cameras and alarm system to deter damage and loss of valuable rugby history.

The project was a major success irrespective of the short time frame to complete and commission the project. The reward at the end of the project was to see the Springbok team and legends of South African rugby go through the museum and see their joy and excitement. The rugby fans were also of no shortage who queued to gain access to a part of South African history that welcomed them in such innovative, attractive and interactive elegance.

 

** Written by Project Engineering Technician – Jerome Pekeur

 

Other contributors to the project:

Hilton McAvinchey

Martin Peterson